To chyba najważniejszy składnik utrzymujący oczy w dobrej kondycji. Pomaga zapobiegać kurzej ślepocie. Wystarczy już pół marchewki dziennie, by zapewnić organizmowi zalecaną dzienną dawkę witaminy A. Inne produkty bogate w witaminę A to tran, słodkie ziemniaki, wątróbka i dynia piżmowa.
Witamina C
Ta rozpuszczalna w wodzie witamina wchodzi w skład większości tkanek organizmu i jest bardzo potrzebna naszym oczom. Jako doskonały przeciwutleniacz zwalcza szkodliwe wolne rodniki i chroni komórki, zapobiegając niektórym chorobom oczu. Soki z owoców papai, pomarańczy i grejpfruta, truskawki, surowa zielona papryka, pomidory oraz kalafior zawierają duże ilości tej cennej witaminy.
Witamina E
Podobnie jak witamina C, ta rozpuszczalna w tłuszczach witamina jest skutecznym przeciwutleniaczem, chroniącym oczy przed chorobami takimi jak zaćma oraz związane z wiekiem zwyrodnienie plamki żółtej (AMD). Migdały, olej szafranowy i kukurydziany, mango, liście rzepy, orzechy laskowe, pistacjowe oraz ziemne zawierają duże ilości witaminy E.
Karotenoidy
Karotenoidy to naturalne barwniki roślinne, którym owoce i warzywa zawdzięczają swoje żywe kolory. Luteina i zeaksantyna to tylko dwie z wielu ich odmian, które chronią oczy przed chorobami i pogorszeniem wzroku. Luteina występuje w szpinaku, sałacie masłowej, kapuście włoskiej, brokułach, świeżym groszku oraz wielu żółtych i pomarańczowych owocach i warzywach. Zeaksantyna natomiast zawarta jest w pomarańczowej papryce, kukurydzy oraz niektórych warzywach liściastych, takich jak jarmuż, szpinak czy liście rzepy.
Cynk
To ważny pierwiastek obecny niemal w każdej komórce organizmu. Pomaga zachować zdrowie całego ciała, a w szczególności oczu. Występuje w wielu produktach, np. czerwonym mięsie, drobiu, ostrygach, fasoli, jogurcie, płatkach zbożowych i mieszankach orzechów.